Glava Image
Yugomania.com
July 29, 2010, 07:25:08 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Login - Registracija!

Novitet Web Radio - Lifestyle - Prevodilac - Domaci filmovi - Muzicki Pretrazivac - NOVO NA FORUMU!

Pages: [1]

Author Topic: Web Sajt "za lopove“  (Read 117 times)
Sladjan
Administrator
Hero Member

View Profile
« on: February 21, 2010, 10:55:22 AM »

„Molim vas, opljačkajte me“, sajt pokrenut pre par dana, daje pregled svih profila korisnika „Tvitera“ koji su otišli na odmor, na vikend ili na posao i ostavili svoj dom prazan.

Nije dobro deliti sve informacije sa korisnicima sajtova društvenih mreža što dokazuje novi sajt PleaseRobMe.com (Molim te, opljačkaj me).

Naime, na ovom sajtu tvrde da mogu da saznaju lokaciju praznih domova na osnovu informacija koje cirkulišu Internetom, objavljuje Bi-Bi-Si njuz.

Sa-naslovne-strane-sajta-1.jpg

Holandski tvorci sajta rekli su Bi-Bi-Siju da su želeli da istaknu opasnost koju predstavlja razmena informacija o tačnom geografskom položaju korisnika Interneta.

"Pliz rob mi" konkretno prati aktivnosti igrača onlajn igre "Forskver" (Foursquare), koji unose podatak o mestu na kojem se u tom trenutku nalaze. "Pliz rob mi" potom prikuplja informacije sa sajta za druženje "Tviter", na koji direktno stižu detalji o igračima "Forskvera".

Boj van Amstel, jedan od tvoraca sajta, rekao je da je ideju dobio kada je pročešljao podatke koje je, igrajući "Forskver", ostavljao na svom profilu na "Tviteru".

"Ljudi su ostavljali podatke o svom domu, domu njihove devojke ili prijatelja i objavljivali tačnu adresu. Mislim da nisu bili svesni koliko toga su podelili sa svima", naveo je Van Amstel.

Sa-naslovne-strane-sajta-2.jpg
Iz minuta u minut na sajtu se ažuriraju "nove mogućnosti", odnosno koji su domovi trenutno prazni

Prema njegovim rečima, sajt "Pliz rob mi" nije namenjen podsticanju kriminala.

"Sajt nije oruđe za pljačku", istakao je on i dodao da je njegova svrha da upozori korisnike Interneta da ne ostavljaju lične podatke.

Dobro razmislite! 

Neprofitni sajt "Krajmstopers" (Crimestoppers) savetuje korisnicima Interneta da dobro razmisle o informacijama koje žele da objave na Internetu.

"Apelujemo na korisnike 'Tvitera', 'Fejsbuka' i drugih društvenih mreža da zastanu i dobro razmisle o objavljivanju detalja koji bi mogli da ih pretvore u mete kriminalaca", naveo je portparol "Krajmstopersa".

"Detalji koje ostavljate onlajn dostupni su svima. Ne biste okačili znak na svoja ulazna vrata kojim obaveštavate okolinu da ste izašli, pa zašto biste to učinili onlajn", dodao je portparol. 

(RTS)

Pages: [1]

Jump to: